Ekolojik rezervler, naturel güzellikleri, biyolojik çeşitlilikleri ve ekolojik önemleri sebebiyle korunan kara yahut su alanlarıdır. Çoğu zaman ender ve nesli tükenmekte olan nebat ve hayvan türlerine ev sahipliği yaparlar ve pak hava ve su, sel kontrolü ve iklim düzenlemesi benzer biçimde mühim ekosistem hizmetleri sağlarlar.
Her biri kendine has özelliklere ve faydalara haiz birçok değişik ekolojik biriki türü vardır. En yaygın biriki türlerinden bazıları şunlardır:
- Ulusal parklar
- Yırtıcı tabiat alanları
- Biyosfer rezervleri
- Deniz koruma alanları
- Tabiat rezervleri
Ekolojik rezervler birçok nedenden ötürü önemlidir. Tehdit altındaki ve nesli tükenmekte olan türler için güvenilir bir liman sağlarlar, biyolojik çeşitliliği korumaya destek olurlar ve dünyanın dört bir tarafındaki insanlara yarar elde eden mühim ekosistem hizmetleri sunarlar.
Ekolojik rezervleri ziyaret etmek, naturel dünyayı öğrenmenin ve güzelliğinin tadını çıkarmanın mükemmel bir yoludur. Ek olarak koruma çabalarını desteklemenin ve bu hususi bölgeleri gelecek nesiller için korumaya destek olmanın da mühim bir yoludur.
Ekolojik rezervleri ziyaret etmenin birtakım yararları şunlardır:
- Tabiat ananın güzelliklerini yakından tanıyabilir, ender ve nesli tükenmekte olan canlıları yakından görebilirsiniz.
- Tabiat ananın güzelliklerinin tadını çıkarabilir, günlük yaşamın karmaşasından uzaklaşabilirsiniz.
- Koruma çalışmalarını destekleyebilir ve bu hususi yerlerin gelecek nesiller için korunmasına destek olabilirsiniz.
Şayet bir ekolojik rezervi ziyaret etmekle ilgileniyorsanız, gezinizi daha eğlenceli ve ödüllendirici hale getirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.
- Gitmeden ilkin araştırmanızı yapın. Rezervin zamanı, benzersiz özellikleri ve orada yaşayan yaban yaşamı hakkındaki data edinin.
- Hava ve arazi koşullarına müsait halde çantanızı hazırlayın.
- Çevreye ve yaban dünyasına saygılı olun.
- Hiç bir iz bırakmayın.
Ekolojik rezervler, korumamızı hak eden mühim yerlerdir. Bu rezervleri ziyaret ederek, gelecek nesiller için korunmalarını sağlamaya destek olabiliriz.
(*7*)
(*7*)
(*7*)
(*7*)
(*7*)
Ekolojik Biriki | Doğal Harika |
---|---|
Doğal özelliklerinin korunması için yönetilen korunan alan | Büyük bir güzelliğe yahut ilgiye haiz naturel bir hususiyet |
Korumak | Bir şeyi zarardan yahut hasardan korumak |
Koruma | Doğal kaynakların korunması |
Biyoçeşitlilik | Hayattaki hayat çeşitliliği |
II. Doğal Harikaların Türleri
Tabiat harikalarını iki ana kategoriye ayırabiliriz:
Jeolojik harikalar, dağlar, kanyonlar ve mağaralar benzer biçimde jeolojik süreçler kararı oluşan naturel yapılardır.
Biyolojik harikalar, ormanlar, mercan resifleri ve sulak alanlar benzer biçimde canlı organizmaların oluşturduğu naturel yapılardır.
Jeolojik harikalar çoğu zaman büyüklükleri ve ihtişamlarıyla, biyolojik harikalar ise çoğu zaman güzellikleri ve çeşitlilikleriyle tanımlanır. Sadece, kararlı ve süratli bir kaide yoktur ve birtakım naturel harikalar her iki kategoriye de girebilir.
İşte her tabiat harikasına ilişkin birkaç misal:
Jeolojik harikalar:
* Dünyanın en yüksek dağı Everest Dağı
* Büyük Kanyon, Colorado Nehri tarafınca oyulmuş geniş bir kanyon
* Dünyanın en büyük mercan resifi olan Büyük Set Resifi
Biyolojik harikalar:
* Amazon yağmur ormanı, dünyanın en büyük yağmur ormanı
* Afrika’da geniş bir savan olan Serengeti
* Dünyanın en büyük mercan resifi olan Büyük Set Resifi
Doğal harikalar muhtelif nedenlerle önemlidir. Bizlere yemek, su ve barınak sağlarlar. Ek olarak oldukça muhtelif nebat ve hayvanlara da ev sahipliği yaparlar. Ek olarak, naturel harikalar çoğu zaman büyük güzellik ve esin veren yerlerdir.
Gelecek nesillerin de tadını çıkarabilmesi için naturel harikaları korumak önemlidir. Bunu, etraf üstündeki etkimizi azaltarak, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyerek ve naturel kaynakları korumuş olan politikaları savunarak yapabiliriz.
III. Doğal Harikaları Ziyaret Etmenin Yararları
Tabiat harikaları ziyaretçilere pek oldukça yarar sağlar, bunlardan bazıları şunlardır:
- Rekreasyonel fırsatlar: Doğal harikalar yürüyüş, kamp, balık tutma, yüzme ve öteki aleni hava aktiviteleri için fırsatlar sunar.
- Öğrenim fırsatları: Yerbilim, ekoloji ve tarih benzer biçimde muhtelif mevzuları öğretmek için tabiat harikalarından yararlanılabilir.
- Kültürel fırsatlar: Doğal harikalar, yerli halklar ve öteki gruplar için mühim kültürel dönüm noktaları olabilir.
- Ekonomik fırsatlar: Doğal güzellikler turistleri çekebilir ve yöresel ekonomiyi canlandırabilir.
- Çevresel faydalar: Tabiat harikaları biyolojik çeşitliliğin korunmasına destek olabilir ve yaban yaşamı için hayat alanı sağlayabilir.
Bir tabiat harikasını ziyaret ederken çevreye saygılı olmak ve duyuru edilen bütün kurallara ve düzenlemelere uymak önemlidir.
IV. Doğal Harikaları Iyi mi Bulursunuz
Doğal harikaları bulmanın birçok yolu vardır. İşte birkaç ipucu:
- Bir arama motoru kullanın. Aradığınız tabiat harikasının ismini yazmanız yeterlidir ve büyük olasılıkla onu bulmanıza destek olabilecek bir takım kaynak bulacaksınız.
- Bir yolculuk internet sayfasını yahut kılavuz kitabını ziyaret edin. Birçok yolculuk internet sayfası ve kılavuz kitabında ziyaret edebileceğiniz naturel harikaların listeleri yer alır.
- Mahalli birine problem. Yeni bir bölgeye yolculuk ediyorsanız, yöresel bir sakine ziyaret etmeniz ihtiyaç duyulan naturel harikalar hikayesinde tavsiyeler problem.
- Bir tabiat kulübüne yahut organizasyonuna katılın. Tabiat kulüpleri ve organizasyonları çoğu zaman naturel harikalara geziler düzenler.
Ziyaret etmek isteyeceğiniz bir tabiat harikası bulduğunuzda, hakkındaki daha çok data edinmek için inceleme yaptığınızdan güvenilir olun. Bu, ziyaretinizden en iyi halde yararlanmanıza ve tabiat harikasını bütün ihtişamıyla takdir etmenize destek olacaktır.
V. Doğal Harikaları Iyi mi Koruyabiliriz
Doğal harikaları korumak için yapılabilecek bir takım şey vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
Halkı naturel harikaların önemi hikayesinde eğitmek. Bu, okul programları, halka aleni dersler ve medya kampanyaları vesilesiyle yapılabilir.
Sürdürülebilir kalkınma uygulamalarını teşvik etmek. Bu, naturel kaynakları korurken bununla beraber ekonomik büyümeyi destekleyen politikaları geliştirmek ve icra etmek anlama gelir.
Korunan alanlar oluşturma. Korunan alanlar, koruma amaçlı ayrılmış kara yahut su alanlarıdır. Bunlar, naturel harikaları geliştirme, kirlilik ve avcılık benzer biçimde insan çalışmalarından korumaya destek olabilir.
Doğal harikalar üstüne araştırmayı desteklemek. Inceleme, naturel harikaları ve yüz yüze oldukları tehditleri daha iyi anlamamıza destek olabilir. Bu bilgiler ondan sonra daha müessir koruma stratejileri geliştirmek için kullanılabilir.
Doğal harikaları korumak için beraber çalışmak. Doğal harikaları korumak paylaşılan bir sorumluluktur. Bireylerin, işletmelerin ve hükümetlerin hepsinin oynayacağı bir rol vardır. Beraber emek vererek, gelecek nesillerin tabiat ananın güzelliğinin ve harikasının tadını çıkarabilmelerini sağlayabiliriz.
VI. Meşhur Tabiat Harikaları
İşte dünyanın en meşhur tabiat harikalarından bazıları:
* Büyük Kanyon, ABD Birleşik Devletleri
* Büyük Set Resifi, Avustralya
* Amazon Yağmur Ormanları, Cenup ABD
* Sahra Çölü, Afrika
* Himalayalar, Asya
* Alpler, Avrupa
* Serengeti Ovası, Afrika
* Büyük Göller, Şimal ABD
* Galapagos Adaları, Ekvador
VII. Korku Altındaki Doğal Harikalar
Korku altındaki naturel harikalar, iklim değişikliği, kirlilik ve insan gelişimi benzer biçimde muhtelif faktörler sebebiyle yok olma riski altında olanlardır. En oldukça vehamet altındaki naturel harikalardan bazıları şunlardır:
* Büyük Set Resifi: Büyük Set Resifi, dünyanın en büyük mercan resif ekosistemidir ve oldukça muhtelif deniz dünyasına ev sahipliği yapar. Sadece resif, iklim değişikliği, kirlilik ve aşırı avlanma benzer biçimde bir takım tehdit ile karşı karşıyadır.
* Amazon yağmur ormanı: Amazon yağmur ormanı dünyanın en büyük yağmur ormanıdır ve oldukça muhtelif nebat ve hayvan türlerine ev sahipliği yapar. Sadece yağmur ormanı ziraat, ormancılık ve madencilik için kaygı verici bir miktarda temizleniyor.
* Kutuplardaki buzullar: Kutuplardaki buzullar iklim değişikliği sebebiyle benzeri görülmemiş bir hızla eriyor. Bu vaziyet deniz seviyelerinin yükselmesi, hava desenlerindeki değişimler ve kutup ayıları ile öteki Arktik hayvanları için hayat alanlarının kaybı benzer biçimde bir takım soruna yol açıyor.
* Kilimanjaro Dağı’nın buzulları: Kilimanjaro Dağı’nın buzulları iklim değişikliği sebebiyle eriyor. Bu, dağın ikonik karla kaplı zirvesini kaybetmesine niçin oluyor.
Bu naturel harikaların kaybı gezegenin biyolojik çeşitliliği ve iklimi üstünde yıkıcı bir etkiye haiz olacaktır. Oldukça geç olmadan bu harikaları korumak için harekete geçmek önemlidir.
İlginç Tabiat Harikaları
İşte entresan tabiat harikalarından birtakım örnekler:
- Avustralya kıyılarındaki Büyük Set Resifi, dünyanın en büyük mercan resif sistemidir. Balık, mercan ve deniz kaplumbağaları da dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif deniz dünyasına ev sahipliği yapar.
- Arizona’daki Büyük Kanyon, Colorado Nehri tarafınca oyulmuş derin bir geçittir. ABD Birleşik Devletleri’ndeki en popüler gezinsel yerlerden biridir.
- Aurora Borealis yahut Şimal Işıkları, güneşten gelen yüklü parçacıkların Dünya atmosferiyle etkileşimi kararı oluşan naturel bir fer gösterisidir. Arktik ve Antarktika bölgelerinde görülebilir.
- İsrail ve Ürdün’deki Ölü Deniz, Dünya yüzeyinin en alçak noktasıdır. Hem de dünyanın en tuzlu su kütlelerinden biridir.
- Şimal İrlanda’daki Devler Geçidi, volkanik bir patlama kararı oluşan iç içe geçen bazalt sütunlardan kaynaklanır.
- Arjantin ve Brezilya sınırında bulunan Iguazu Şelalesi, hacim bakımından dünyanın en büyük şelalesidir.
- Hint Okyanusu’nda bir ada ülkesi olan Maldivler, dünyanın en güzel plajlarından kimilerine ev sahipliği yapıyor.
- Nepal ve Tibet’te bulunan Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağıdır.
- Tanzanya’daki Serengeti Ulusal Parkı, oldukça sayıda aslan, fil ve antilop popülasyonuna ev sahipliği yapıyor.
- Wyoming’deki Yellowstone Ulusal Parkı, muhtelif gayzerlere, kaplıcalara ve öteki jeotermal kaynaklara ev sahipliği yapmaktadır.
IX. Alışılmadık Tabiat Harikaları
Sıradışı naturel harikalar, benzersiz yahut ender olanlardır. Bunlar jeolojik oluşumlar, bitkiler, hayvanlar yahut hatta hava vakaları olabilir. En meşhur sıradışı naturel harikalardan bazıları şunlardır:
- Dünyanın en büyük mercan resif sistemi olan Büyük Set Resifi
- Büyük Kanyon, Colorado Nehri tarafınca oyulmuş kocaman bir kanyon
- Aurora borealis, Arktik ve Antarktika bölgelerinde gerçekleştirilen naturel bir fer gösterisidir.
- Dünyanın en uzun insan yapımı yapısı Çin Seddi
- Hindistan’ın Agra kentindeki güzel beyaz mermer türbe Tac Mahal
Bunlar dünyada mevcud birçok sıradışı naturel harikanın bir tek birkaç örneğidir. Tamamı keşfedilmeye ve hakkındaki daha çok şey öğrenmeye kıymet.
S: Ekolojik rezervler nedir ve niçin önemlidir?
A: Ekolojik rezervler, naturel özelliklerini ve yaban yaşamını korumak için geliştirmeden korunan kara yahut su alanlarıdır. Muhtelif nebat ve hayvanlara ev sahipliği icra ettikleri ve çevreyi insan faaliyetlerinin zararı dokunan etkilerinden korumaya destek oldukları için önemlidirler.
S: Yakınımdaki ekolojik rezervi iyi mi bulabilirim?
A: Yakınınızdaki ekolojik rezervi bulmanın birçok yolu vardır. ABD Birleşik Devletleri’ndeki bütün ekolojik rezervlerin bir listesini içeren National Wildlife Federation’ın internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ek olarak bölgenizdeki herhangi bir ekolojik rezervi bilip bilmediklerini öğrenmek için yöresel etraf örgütünüze yahut devlet kurumunuza da başvurabilirsiniz.
S: Ekolojik rezervleri ziyaret etmenin yararları nedir?
A: Bir ekolojik rezervi ziyaret etmenin birçok faydası vardır. Bölgenin naturel zamanı hakkındaki data edinebilir, muhtelif nebat ve hayvanları görebilir ve naturel çevrenin güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz. Ekolojik rezervler ek olarak yürüyüş, kamp ve öteki aleni hava aktiviteleri için gidilebilecek mükemmel yerlerdir.
(*7*)
0 Yorum